Friday, November 9, 2007

Sistemul nervos

Omul, ca sistem biologic, realizeaza schimburi permanente de informatie,energie si materie cu mediul de viata .Integrarea in acest mediu presupune o colaborare stransa intre sistemul nervos , organele de simt sistemul endocrin si sistemul locomotor.Toate aceste organe si sisteme de organe interactioneaza in realizarea functiilor de relatie: sensibilitatea si miscarea.








SISTEMUL NERVOS



Sistemul nervos somatic asigura activitatea motorie somatica si sensibilitatea senzitivo-senzoriala, iar sistemul nervos vegetativ coordoneaza activitatea inconstienta a viscerelor.

Sistemul nervos :

*1 Sistem nervos central (ax cerebrospinal sau nevrax) format din:

/-Maduva spinarii

/-Encefal(trunchi cerebral,cerebel,diencefal,emisfere cerebrale)

*2 Sistemul nervos periferic format din :

/-Nervi(cranieni si spinali)

/-Ganglioni(spinali si omologii lor cranieni; vegetativi)



Prin cele doua functii esentiale, reflexa si de conducere, sistemul nervos integreaza organismul uman in mediul de viata si realizeaza unitatea functionala a acestuia.



FUNCTIA REFLEXA realizeaza legatura intre partile componente ale organsimului si intre organism si mediu.Este coordonata de catre centrii nervosi din substanta cenusie.

Functia reflexa se realizeaza prin actul reflex, al carui substrat anatomic este arcul reflex.

Arcul reflex este un mecanism cibernetic de autoreglare, prin care organismul isi pastreaza integralitatea si echilibrul dinamic.

FUNCTIA DE CONDUCERE se realizeaza prin substanta alba, care formeaza cai lungi(de proiectie) ascendente si descendente si cai scurte(de asociatie si intersegmentare).

No comments: